Numere anterioare


Medaliată de aur olimpică sud-africană Caster Semenya a fost pusă la îndoială pentru identitatea ei sexuală încă de la Campionatele Mondiale din 2009. Ea a fost supusă testelor de verificare a sexului încă de atunci și a fost recent exclusă din competiția internațională. Sportiva de sex feminin are voie să concureze doar dacă acceptă să ia medicamente pentru a-și scădea nivelul ridicat de testosteron. Tratamentul cazului Semenya a fost justificat pe baza faptului că organismele de conducere a sportului încearcă să asigure condiții de egalitate. În ce măsură decizia de a discrimina și de a exclude o persoană poate promova jocul corect? Drepturile omului nu ar trebui să vină înainte de a separa categoriile în concurență? Acest articol va demonstra modul în care discriminarea sexuale a sportivei a fost determinată de clasificarea sportului „fair-play-asigurând”, de diferențierea sexistă între „darurile genetice” și „avantajele de performanță nedreaptă” și de noțiunea albă de feminitate.

Cuvinte cheie: cadouri genetice, joc corect, diversitate biologică umană, etică, avantaje naturale, diferențe de dezvoltare sexuală, gena sportivă

Articolul complet (în limba engleză)

Numărul actual

et2023 1

Revista ”Erdélyi Társadalom” este indexat în următoarele Baze de Date Internaționale:

ceeol logogesis

proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Sponsorii Revistei

Numărul 1/2019 a fost realizat în cadrul proiectului Rolul sportului în dinamica identității, prin Revista "Erdelyi Tarsadalom", prin  finanțare nerambursabilă de la bugetul local al mun. Cluj-Napoca.

et tamogatok 2019 1