Numere anterioare


Această lucrare face parte dintr-un proiect pentru a scrie o carte despre transformările pe termen lung ale masculinităților occidentale. Scopul său este să contureze și să pună în context critic principalele referințe teoretice pe care se bazează analizele istorice. În primul rând, sunt prezentate declarațiile centrale ale dominației masculine a lui Pierre Bourdieu, apoi teza sociologului francez, și anume că „structura decalajului este menținută între genuri”. În continuare, pentru a re-poziționa procesul civilizator al lui Norbert Elias ca text fondator al Studiilor istorice despre bărbați și masculinități, activitatea sociologului german este supusă unor analize critice. În sfârșit, cadrul conceptual al lui Raewyn Connell este conturat dintr-o perspectivă critică. În urma lui Bourdieu, se urmărește conceperea masculinităților ca obiceiuri cristalizate în practica socială. Cu toate acestea, spre deosebire de Bourdieu, se sugerează că există diferite straturi ale habitusului și, după cum argumentează Norbert Elias, aceste straturi s-au cristalizat pe termen lung, ca parte a procesului civilizator european. În urma lui Connell, această transformare istorică pe termen lung este conceptualizată ca o interacțiune între dispozițiile masculine hegemonice și non-hegemonice. În cele din urmă, se concluzionează că există o asemănare puternică cu familia între acești trei autori, în cea mai mare parte, datorită gândirii lor relaționale și orientării calitative a cercetării.

Cuvinte cheie: istorie, Vest, habitus, proces civilizator, masculinități hegemonice și contrahegemonice, Pierre Bourdieu, Norbert Elias, Raewyn Connell

Articolul complet (în limba engleză)

Sportul este uneori numit oglinda societății și pe bună dreptate. Toate tipurile de relații sociale și evoluții pot fi găsite în lumea sportului dintr-o țară. Baza de date Organizații sportive, cluburi sportive și periodice sportive din Olanda până în 1940 conține date despre mii de asociații și cluburi existente și anterioare pentru șase sporturi importante: gimnastică, hochei, korfball, șah, tenis și fotbal. Acest articol arată modul în care relațiile politice și diferențele filozofice au avut o influență majoră asupra dezvoltării sporturilor în Olanda până în 1940. Articolul tratează și denumirea cluburilor, fondul membrilor și dimensiunea lor.

Cuvinte cheie: baze de date sportive, relații sociale, activități de timp liber, practica sportivă, nume de cluburi

Articolul complet (în limba engleză)

Medaliată de aur olimpică sud-africană Caster Semenya a fost pusă la îndoială pentru identitatea ei sexuală încă de la Campionatele Mondiale din 2009. Ea a fost supusă testelor de verificare a sexului încă de atunci și a fost recent exclusă din competiția internațională. Sportiva de sex feminin are voie să concureze doar dacă acceptă să ia medicamente pentru a-și scădea nivelul ridicat de testosteron. Tratamentul cazului Semenya a fost justificat pe baza faptului că organismele de conducere a sportului încearcă să asigure condiții de egalitate. În ce măsură decizia de a discrimina și de a exclude o persoană poate promova jocul corect? Drepturile omului nu ar trebui să vină înainte de a separa categoriile în concurență? Acest articol va demonstra modul în care discriminarea sexuale a sportivei a fost determinată de clasificarea sportului „fair-play-asigurând”, de diferențierea sexistă între „darurile genetice” și „avantajele de performanță nedreaptă” și de noțiunea albă de feminitate.

Cuvinte cheie: cadouri genetice, joc corect, diversitate biologică umană, etică, avantaje naturale, diferențe de dezvoltare sexuală, gena sportivă

Articolul complet (în limba engleză)

În ultimii ani, cultura fizică a fost considerată pentru rolul său în promovarea sănătății și în construirea identității în Iran. Educația fizică, recreerea și sportul de elită sunt identificate ca exemple principale ale culturii fizice prin care aceste obiective ar putea fi atinse. Majoritatea studiilor referitoare la recreerea fizică vizează probleme de sănătate publică. După prezentarea unei revizuiri a literaturii relevante, o gamă largă și diversă de forțe motrice sunt clasificate în domenii sociale, tehnologice, economice, de mediu, politice, valorice / culturale și „științe sport / sport”, care pot influența toate participarea iranienilor în activități fizice în timpul liber. În urma acestor constatări într-un alt studiu, factorii economici și tehnologici sunt specificați ca fiind cele mai importante incertitudini care contribuie la dezvoltarea posibilelor scenarii de participare la activități orientate către sănătate. Pe lângă promovarea sănătății publice, există totuși dovezi care indică faptul că recrearea fizică (activități fizice pentru petrecerea timpului liber) și sporturile autohtone pot avea ca rezultat și construirea identității.

În continuare, este examinată capacitatea sporturilor de elită de a contribui la participarea la activități fizice de petrecere a timpului liber în Iran. Întrucât literatura relevantă nu a susținut cu tărie această constatare, a fost analizată într-o cercetare separată asupra echipei naționale de fotbal a Iranului în FIFA World 2018 și în cupele din Asia 2019. Rezultatele au arătat că succesele sportului de elită pot conduce, într-adevăr, la construirea identității, care ar putea influența temporar participarea iranienilor. În această lucrare, ne punem la îndoială dacă sportul de elită îi poate propune pe oameni să se implice în programe de activități fizice în timpul liber (recreere fizică). Întrucât aceleași și chiar mai consecvente beneficii ale culturii fizice ar putea fi obținute de la participare în comparație cu concurența, se recomandă factorilor de decizie relevanți să ia în considerare și rolul recreării fizice și al sporturilor autohtone pentru promovarea sănătății și a construcției identității.

Cuvinte cheie: cultură fizică, Iran, recreere fizică, sport de elită, identitate, sănătate

Articolul complet (în limba engleză)

Fotografia stelei de fotbal Mesut Özil împreună cu președintele turc Erdogan au stârnit o controversă în mass-media germană cu un atac politic în 2018. Critica a fost multiplă și legată de funcția reprezentativă a sportivului și stilul autoritar al lui Erdogan. Cu toate acestea, motivele reacțiilor atât de puternice sunt mult mai puțin superficiale. Motive culturale profunde au pus bazele criticilor asupra lui Özil. Identitatea germană și-a asumat o reprezentare patriotică a sportivilor înainte de fondarea statului însuși și este profund integrată în identitatea de astăzi. Cum contează astăzi acest aspect cultural-istoric? La începutul secolului 21 a fost o pauză parțială cu această tradiție și o schimbare către o identitate mai incluzivă. Cu toate acestea, de la criza europeană a refugiaților, partidul de extremă dreaptă Alternative für Deutschland (AfD) cere o renaștere a identității tradiționale germane. Insiguranța în opinia publică a depășit AfD. Alte partide au recunoscut nevoia de a apăra identitatea și valorile germane față de cele autoritare. Ciocnirea generală de identitate, cultură și politică influențează puternic reacția asupra unei fotografii aparent nepolitice de Mesut Özil, care a fost folosit ca țap ispășitor politic.

Cuvinte cheie: Özil, Erdogan, criză de migranți, integrare în Germania, identitate germană

Articolul complet (în limba engleză)

Numărul actual

et2023 1

Revista ”Erdélyi Társadalom” este indexat în următoarele Baze de Date Internaționale:

ceeol logogesis

proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Sponsorii Revistei

Numărul 1/2019 a fost realizat în cadrul proiectului Rolul sportului în dinamica identității, prin Revista "Erdelyi Tarsadalom", prin  finanțare nerambursabilă de la bugetul local al mun. Cluj-Napoca.

et tamogatok 2019 1